Onderzoeker project digitale omwenteling
Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) is het sectorinstituut voor architectuur. We maken het publiek attent op het belang van een goed ontworpen leefomgeving, stimuleren het maatschappelijke debat over het ontwerp van gebouwen/steden en verspreiden kennis over architectuur. Het VAi beheert een collectie van 200 privé -archieven van personen, organisaties en bedrijven die handelt over de geschiedenis van architectuur en stedenbouw in Vlaanderen en Brussel en een brug slaat naar het heden en de toekomst van architectuur. Als Kenniscentrum zet het VAi zich in voor het cultureel erfgoed van alle ontwerpdisciplines die een impact hebben op de ruimte waarin we leven: van grafisch ontwerp tot stedenbouw, van interieurdesign tot het bouwbedrijf. Via projecten bouwen we kennis op over dit cultureel erfgoed en maken dit bekend bij het publiek. We ondersteunen erfgoedspelers, ontwerpers, bouwbedrijven en architecten bij het beheer van hun archieven.
- Vlaams Architectuurinstituut, Antwerpen
- Type: Voltijds
- Deadline: 7/11/2024
Over deze job
De digitale omslag in de architectuur- en ontwerppraktijk vanaf de jaren 1970 uitte zich in nieuwe manieren van werken, maar ook in nieuwe digitale tekeningen en objecten. Vandaag zijn hierrond heel wat vragen over het toekomstig gebruik, onderzoek en presentatie. Hoe kan een onderzoeker uit digitale bestanden de ontwerpmethodiek, en de keuzes van de ontwerper achterhalen? Hoe kan een museum of een archief het denkwerk achter een CAD-tekening capteren en presenteren aan een publiek? In dit project stellen we de vraag naar de toekomstige betekenis van born-digital architectuurarchieven uit de jaren 1970 tot 1990 in België voor onderzoek en presentatie. We capteren de genese van pioniersprojecten via mondelinge geschiedenis.
Als onderzoeker in dit project werk je in afstemming met de consulenten van het Kenniscentrum, de digitaal strateeg en de Collectie aan de volgende onderdelen:
- Vooronderzoek aan de hand van literatuur en prospecties (regelmatig plaatsbezoeken aan archieven en ontwerpbureaus, informatieve gesprekken…)
- Samenstellen en samenbrengen van een thematische klankbordgroep van erfgoedvormers, onderzoekers, erfgoedbeheerders…
- In kaart brengen van ontwerpbureaus, softwareontwikkelaars, tekenprogramma’s, digitale objecten, ….
- Voorbereiden, uitvoeren en nazorg van interviews met sleutelfiguren (selecteren van respondenten, opstellen van vragenlijsten, productie voorbereiden met partners, transcripties…)
- Voorbereiden van de presentatie van de resultaten van het onderzoek.
Bijkomende info
Gepost op 2024-10-25