Onderzoeksmedewerker film en migratie (HomeFrames project)

De Vrije Universiteit Brussel staat al meer dan 50 jaar voor vrijheid, gelijk(waardig)heid en verbondenheid en dat leeft sterk op onze campussen bij zowel studenten als personeel. Bij de VUB vind je een diverse verzameling aan persoonlijkheden: innovators pur sang, maar vooral mensen die 100% hun authentieke zelf zijn. Met zo’n 4000 medewerkers zijn we de grootste Nederlandstalige werkgever, in de privésector, in Brussel; een internationale stad waarmee we ons maar al te graag verbinden en waar(rond) onze 4 campussen gelegen zijn. De VUB is bovendien lid van EUTOPIA, een alliantie van 10 gelijkgestemde Europese universiteiten, alle tien klaar om zichzelf opnieuw uit te vinden.

  • Vrije Universiteit Brussel, Brussel
  • Type: Deeltijds
  • Deadline: 24/4/2025

Over deze job

ECHO: Media, Culture & Politics research group, deel van de Faculteit Sociale Wetenschappen & Solvay Business School, zoekt een deeltijds (50 of 60%) onderzoeksmedewerker in het kader van een onderzoeksproject rond amateurfilm en migratiegeschiedenis. Je werkt in het team van het FWO-onderzoeksproject “HomeFrames: Amateur film, migration and home-making in post-war Belgium”, onder supervisie van Prof. Gertjan Willems (UAntwerpen) en Prof. Kevin Smets (VUB).

Het HomeFrames onderzoeksproject onderzoekt hoe migranten in het naoorlogse België (1944-1974) amateurfilm gebruikten om hun identiteiten en ervaringen te reflecteren, construeren en begrijpen. Het project beoogt een mapping van amateurfilms gemaakt door migranten en wil inzicht krijgen in de productie en verspreiding van deze films, hun representaties en stilistische kenmerken, en hun culturele erfgoedwaarde. Het project, dat in nauwe samenwerking met erfgoedpartners wordt uitgevoerd, combineert archiefonderzoek, crowdsourcing, mondelinge geschiedenis-interviews, filmanalyse en participatief video-onderzoek.

  • Het vinden, verzamelen en ontsluiten van onderzoeksdata in de vorm van historische amateurfilms in publieke en private archieven. Naast traditioneel archiefonderzoek omhelst dit ook het opzetten van een crowdsourcingcampagne.
  • Het verzamelen en verwerken van bijkomende onderzoeksdata in de vorm van, onder andere, interviews en archiefmateriaal.
  • Het uitwerken en mee uitvoeren van een strategie om filmmateriaal te digitaliseren in samenwerking met partnerorganisaties.
  • Het uitwerken en mee uitvoeren van een strategie om historische amateurfilms hedendaagse betekenis te geven, onder andere via participatieve film in samenwerking met partners uit het socio-culturele veld.
  • Algemene administratieve en logistieke ondersteuning van het onderzoeksproject.

Bijkomende info

Gepost op 2025-02-17